Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Προθεσμία Συμμετοχής στις Εξετάσεις Ασκουμένων

Αντιγράφω από το blog http://proodeytiki-knd.blogspot.com/

Προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων και ιδίως των ασκουμένων, παραθέτουμε ανακοίνωση του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων σύμφωνα με την οποία στις εξετάσεις λαμβάνουν μέρος ασκούμενοι που συμπληρώνουν το 18μηνο μέχρι το πέρας των προφορικών εξετάσεων. Επισημαίνουμε ότι στο μνημονευόμενο έγγραφο του Υπουργείου προτείνεται η συμμετοχή ασκουμένων που συμπληρώνουν το 18μηνο μέχρι το πέρας των γραπτών εξετάσεων και όχι νωρίτερα (πχ στις 31/3 ή 30/9).
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 24.03.09 ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς Τον Γενικό Γραμματέα Του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο
Σχετικά με το υπ. αριθμ. πρωτ. 147728/13-03-09 έγγραφο που αφορά οδηγίες για την διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων δικηγόρων περιόδου Μαρτίου 2009, σας γνωρίζουμε ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική, στοιχούμενη σε μια τελεολογική ερμηνεία των μνημονευόμενων στο έγγραφό σας διατάξεων, ήταν να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις οι ασκούμενοι που συμπληρώνουν το 18μηνο της άσκησής τους έως 30/06 και 30/12 κατά την διάρκεια και μέχρι πέρατος των προφορικών εξετάσεων.Δεν κατανοούμε για ποιους λόγους εκδόθηκε το έγγραφο αυτό και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί, όταν οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, μεταξύ των οποίων και αυτή στην οποία συμμετείχατε, το έχουν αποδεχθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, εκτός αν άλλη είναι η αφορμή της παρέμβασής σας. Η πρακτική αυτή που ακολουθείται, για πολλά χρόνια ήθελε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι Νομικές Σχολές της χώρας δεν εκδίδουν ταυτόχρονα αποτελέσματα για τη λήψη πτυχίου, ούτε έχουν ίδιες ημερομηνίες ορκωμοσίας, με συνέπεια αρκετοί πτυχιούχοι να στερούνται ανυπαίτια του δικαιώματος εγγραφής τους καίτοι είναι πτυχιούχοι.Έτσι, η εμμονή σας αυτή θα δημιουργήσει πρωτοφανή αναστάτωση στο χώρο των ασκουμένων και ανωμαλία στον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.Όπως αντιλαμβάνεσθε, το απειλητικού περιεχομένου έγγραφό σας, εν είδει τελεσιγράφου, κατά περιφρόνηση της μέχρι σήμερα ορθής πρακτικής και των αποφάσεων της Επιτροπής, θα επιφέρει για πρώτη φορά, δυσαρμονία στη μέχρι σήμερα ομαλότητα, στην οποία καθ' όσον μας αφορά, όχι μόνο δεν μπορούμε να συμβάλλουμε, αλλά αντιτιθέμεθα σφόδρα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ.ΠΑΞΙΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. "Η πρακτική αυτή που ακολουθείται, για πολλά χρόνια ήθελε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι Νομικές Σχολές της χώρας δεν εκδίδουν ταυτόχρονα αποτελέσματα για τη λήψη πτυχίου, ούτε έχουν ίδιες ημερομηνίες ορκωμοσίας, με συνέπεια αρκετοί πτυχιούχοι να στερούνται ανυπαίτια του δικαιώματος εγγραφής τους καίτοι είναι πτυχιούχοι"

    Επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το γεγονός ότι διαφέρουν από σύλλογο σε σύλλογο τα δικαιολογητικά εγγραφής των ασκουμένων.
    Πχ ο δικ. σύλλογος Χ ζητά για την εγγραφή ασκούμενου αντίγραφο πτυχίου ενώ ο δικ. σύλλογος Ψ μια βεβαίωση περάτωσης σπουδών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή